DNEVNI BORAVAK – SRCE KUĆE

by inside / 4 / 9 / 2017 / Objavljeno Savjeti arhitekata

Dnevni boravak je sličan modernoj instituciji. Stariji stanovi su možda imali sjedeće sobe, sobe za crtanje ili studije. No, višenamjenski dnevni boravak – mjesto na kojem se okuplja porodica, udoban prostor za zabavu ili samo mjesto za odmor – vrsta je novog koncepta. On ne mora nužno biti pedantan ili kitnjast, ali s pravim dizajnom enterijera dnevni boravak doista može postati srce kuće.

Brend Inside Furniture&Interior Design za opremanje dnevnog boravka nudi jako puno standardiziranih, a i jedinstvenih rješenja uređenja enterijera.

Od samog početka sa našim arhitektima i dizanerima enterijera pažljivo se planira svaki korak – čak i kada želite unijeti samo malo izmjena. Zapitajte se šta stvarno želite. Mirnu sobu za čitanje i odmor? Reprezentativni prostor za prijem gostiju? Hoće li ta soba služiti za gledanje televizije? Treba li uzeti u obzir i određene hobije?

Ne zaboravite ni buduće potrebe. Odredite prioritete. Da li je prostor namijenjen samo za porodicu, ili je predviđen i za goste? Kada se češće koristi - danju ili u večernjim satima? Hoće li atmosfera u njemu biti živa ili mirna i opuštena?

Treba obratiti pažnju i na potrebe male djece. Stavite na papir sve svoje ideje jer će Vam pomoći pri odluci o tome gdje će se nalaziti dnevni boravak, a prije svega kako ćete ga uz stručne savjete i prijedloge naših arhitekata i dizajnera enterijera urediti ili preurediti.

Uvijek mislite i na to da se porodice razvijaju, djeca odrastaju te konačno napuštaju dom. Stoga planirajte i za budućnost, tako da npr. jednom nabavljeni regal poslije može poslužiti i za druge svrhe ili da u slučaju preseljenja u drugi stan može biti iskorišten.

Odmah, na samom početku, odredite koje zahtjeve treba ispunjavati Vaš dnevni boravak, jer će sve pravodobne odluke bitno utjecati na buduću upotrebu prostora. U skladu s tim, planirajte namještaj, planirajte sve troškove pažljivo i dugoročno.

NACRT

Kad ste se jednom odlučili gdje će biti dnevni boravak i koje će funkcije ispunjavati, slijedi izrada nacrta u ispravnom mjerilu. U toj fazi, naši arhitekti skiciraju nacrt dnevnog boravka i prave male modele svih dijelova pokućstva kojima će se relevantni prostor opremiti. Dispozicijsko rješenje je stavka od koje sve polazi. Prema ovom nacrtu se u sljedećim fazama orjentišemo i u skladu sa ovim prijedlogom biramo namještaj. Namještaj, teksture, dimenzije, udobnost, boje, aksesoari I sl. stavke su koje, za svaki projekat, naš kompetentni tim za Vas pripremi u skladu sa Vašim željama i potrebama.

TEPIH

Ukoliko vaš tepih pokriva samo površinu ispod stolića, to nije dovoljno. Pronađite tepih koji će prekriti barem 60 posto površine, te ostaviti pod nepokriven 30 centimetara sa svake strane. Pripazite na namještaj. Neka nogice kauča budu sve na tepihu ili neka ne bude niti jedna.

SLIKE IZNAD SOFE

Slika iznad sofe nikada ne bi trebala biti iste širine kao kauč . Odaberite sliku koja je dvije trećine širine kauča, postavljena tako da je centrirana i da joj je sredina postavljena 1,5 m iznad poda. Donji okvir trebao bi biti od 20 do 25 cm iznad ruba sofe.

STOLIĆI

I njegovu veličinu, kao i veličinu slike, određuje kauč. Izaberite stolić koji je dvije trećine dužine kauča i nekoliko centimetara niži od dijela za sjedenje. Ostavite 45 cm prostora između stolića i kauča tako da se možete kretati, ali i dohvatiti svoje piće u bilo kojem trenutku. Bočni stolići trebaju biti iste visine ili nekoliko centimetara niži od naslona za ruke.

DEKORATIVNI JASTUČIĆI

Opremite sofu s tri jastuka. Stavite dva na jednu stranu, a jedan na drugu. Pokušajte s različitim uzorcima, ili uskladite dva (recimo s nekim hrabrijim motivom) i onda im suprotstavite na drugoj strani jedan . Na dvosjedu će biti dovoljna samo dva jastuka.

STOLNA SVJETILJKA

Ako su stolne lampe pokraj sofe i stolica, namjestite ih tako da dno abažura bude u razini vaših očiju. Bude li vam žarulja u visini očiju, nećete moći gledati u sagovornika. Najbolje da sredina abažura bude postavljena od 90 do 106 cm od poda.

SAMOSTOJEĆA SVJETILJKA

Preporučujemo visinu od oko 1,72 m, jer Vam tako svjetlo neće direktno svijetliti u oči ni kada sjedite, a ni dok stojite. Na jednu stranu kauča stavite podnu, a na drugu stolnu lampu.

MIJEŠANJE UZORAKA

Kada govorimo o uzorcima, držite se jednog koji se ističe za jednu sobu. Najistaknutiji uzorak (kao što je primjerice neki cvjetni) stavite samo na jednu od tri ključne komponente prostorije – zidove, sofu ili tepih. Onda unesite dva ili tri sitnija, manje istaknuta uzorka (poput tačkica ili pruga). Taj uzorak mora biti najmanje dva puta sitniji od dominantnog printa i u istoj paleti boja.

DNEVNI BORAVAK PREDSTAVLJA SRCE DOMA

To je prostor u kojem se ukućani okupljaju, razgovaraju, primaju goste i prostor u kojem provodimo veći dio dana. Ako su druge prostorije Vašeg doma u neravnoteži, dnevni boravak može ublažiti ili potpuno neutralizirati tu stilsku neuravnoteženost. Poželjno je da je dnevni boravak fizički odvojen od kuhinje i blagovaonice. Kad to nije moguće, potrebno je vizualnim detaljima odvojiti dnevni boravak od dijela gdje se jede i priprema hrana.

Dnevna soba ne bi smjela biti prostorija u kojoj se svakodnevno spava, te bi trebala zidom biti odijeljena od spavaćih soba.

BOJA ZIDOVA I STROPA

Za zidove je najbolje odabrati svjetlije nijanse. Idealna je žuta, u rasponu od boje vanilije do bež boje. Topla žuta boja potiče uzemljenje, utjelovljuje mod, sigurnost, snagu i toplinu te stvara osjećaj zajedništva. Jedan zid na južnoj strani dnevnog boravka možete obojiti živahnijom bojom – narandžastom, crvenkastom ili ružičastom.  Za ostale zidove najbolji izbor su nježne žute boje. Za razliku od zidova, strop je poželjno obojiti čistom bijelom bojom i izbjegavati ikakve ukrase na njemu.

POD

Pod je vrlo važan segment dnevne sobe. Kada stojite ili koračate središtem svog doma, trebali biste se osjećati ugodno i zaštićeno. Najpogodniji su parketi i laminati, a dopušteni su svi oblici i dezeni.

Sagovi nisu obvezni, osim ako se odlučite za kameni ili mramorni pod. U tom slučaju barem dio prostorije morate prekriti sagom zbog hladne energije kamena. Drveni pod bolje je ne prekrivati. Izbjegavajte tamne boje tepisona i sagova.

ODABIR NAMJEŠTAJA

Kada opremate dnevni boravak, ostavite dovoljno prostora u središtu prostorije. Najvažnije je da odaberete kvalitetan sjedeći namještaj - naslonjače, sofe i kauče.

Glavni komad namještaja, na kojem provodite najviše vremena, postavite naslonjen na čvrsti zid sobe jer takav položaj pruža utočište. Ostale fotelje ili sofe postavite tako da međusobno tvore pravilan oblik, pod pravim kutovima, u obliku kruga ili potkove.

Izbjegavajte kaotičan razmještaj pokućstva.

Bilo bi dobro da prilikom sjedenja imate pregled nad što većim dijelom dnevnog boravka ili cijelog doma. Ormari i police u dnevnoj sobi imaju prvenstveno dekorativnu svrhu, stoga ne bi smjeli zauzimati mnogo mjesta.

Pravilnim izborom roleta i zavjesa maksimalno povećajte ulazak sunčeve svjetlosti u dom. Dnevni boravak možete vizuelno odvojiti od spavaće sobe, blagovaonice ili radnog prostora pomičnim paravanima. Pretamna, presvijetla ili previše žarka boja namještaja može se ublažiti ili pojačati prekrivačima i ukrasnim jastučićima u odgovarajućoj nijansi. Izbočine na zidovima ili oštre uglove namještaja zaklonite biljkama ili ogledalom.

Ukoliko želite promijeniti Vaš dnevni boravak, osvježiti ga i oplemeniti, arhitekti i dizajneri enterijera Inside tima ponudit će Vam mnoštvo različitih rješenja, kako bi Vaš prostor postao dom.

ZAINTERESOVANI ZA SARADNJU?

Učinite okruženje ugodnijim i obogatite Vaš prostor Inside namještajem.

TOP