Kako pravilno održavati i njegovati namještaj - I dio

by inside / 16 / 10 / 2017 / Objavljeno Savjeti arhitekata

Vaš namještaj nastao u pogonima Ećo Company izrađen je da služi generacijama. U nastavku su upute i savjeti za njegu i održavanje komada namještaja.

GENERALNI SAVJETI ZA ODRŽAVANJE NAMJEŠTAJA

Za dobro održavanje namještaja preporučujemo lagano nedjeljno brisanje prašine sa vrlo malo navlaženom čistom mekom krpom. Otprilike jednom mjesečno koristiti čistila, primjenjiva po proizvođačkim uputama.

Ne koristiti sredstva za poliranje ili sredstva za čišćenje koja sadrže silikone.

Ponekad će vam biti potrebno koristiti za čišćenje namještaja čistila ili sapun, ako se višak prljavštine ili masnoća nakupila na površini. Budite oprezni ! Prekomjernim pritiskanjem i trljanjem možete ukloniti lak zajedno sa prljavštinom i masnoćom. Mi obično preporučujemo alkohol kao čistilo, samo koristite umjereno. Većina sapuna sadrži abrazive i mogu skinuti lak odmah. Nakon brisanja prašine ili čišćenja, odmah obrišite višak vode sa drvenih površina. Današnje završne obrade su otporne, ali ne i vodootporane.

Ako imate nov izlakiran komad namještaja, preporučujemo vam da se suzdržite od stavljanja bilo kakvih teških predmeta u periodu od  trideset dana. Naš novi katalizovani lak završit će sušenje na 80 % njegove ukupne tvrdoće u roku od nekoliko dana. Ukupno stvrdnjavanje traje mjesec dana, a za to vrijeme završni lak se može oštetiti ako se ne primjenjuje pravilna njega.

Pokušajte zadržati nivo vlage u svom domu iznad 30 %, ako je moguće. Velike biljke u saksijama stavljene na 3-4 duboke tacne  ispunjene kamenjem i vodom djeluju kao prirodni ovlaživač. Ako koristite prijenosni ovlaživač, budite vrlo oprezni da se voda ne kondenzira na drvene površine u blizini.

Posljednje, ali ne i najmanje važno, zadržati namještaj od direktnog izlaganja suncu. Između topline i UV zraka, svjetlo je smrtonosno za namještaj.

ZAINTERESOVANI ZA SARADNJU?

Učinite okruženje ugodnijim i obogatite Vaš prostor Inside namještajem.

TOP