Intervju s mladim arhitektom Inside tima Srđanom Dautbegovićem

by inside / 23 / 10 / 2017 / Objavljeno Blog

Srđan Dautbegović rođen je 10.05.1990. godine, a zvanje magistra arhitekture stiče u Sarajevu 2015. godine. Nakon stručnog usavršavanja i uspješno završene obuke za dizajnera enterijera počinje sa radom na poziciji dizajnera enterijera u Inside Furniture & Interior Design od aprila 2016. godine. Veoma brzo počinje da radi na kapitalnim projektima, te uskoro u svom portfoliju ima značajan broj uređenih enterijera, kako u samom Sarajevu, tako i na području Europe. Specijalizira se za uređenje enterijera stambenih objekata, ali u svom radu veoma uspješno dizajnira i osmišlja i poslovne objekte, kako hotelskog, tako i ugostiteljskog tipa. Voli da kreira prostore koji su ugodni za boravak i koji su dizajnirani po mjeri čovjeka, sa velikom pažnjom na samu ergonomiju korištenja prostora.

1. Kako ste se počeli baviti arhitekturom i dizajnom enterijera uopće?

Još prilikom donošenja konačne odluke o odabiru fakulteta i samom početku studija veće interesovanje sam iskazivao za dizajn i projektovanje nego konstruktivni i urbanistički smjer studija.

Moju pažnju je uvijek zaokupljala želja da krajnjim korisnicima ponudim što ugodniji prostor za boravak i da prostor bude ergonomski što bolje oblikovan. Smatram da dizajn treba da bude funkcionalan, te da osim dobrog izgleda  ponudi i jednostavnost korištenja.

2. Zašto baš Ećo Company - Inside?

Upravo zbog gore navedenih razloga, tj. želje da za krajnjeg korisnika kreiram funkcionalan prostor Inside je bio idealno mjesto za početak moje karijere. Ukazala mi se prilika da svojim dizajnom ponudim korisnicima nešto inovativno i jedinstveno na tržištu. Inside je kompanija koja se bavi proizvodnjom namještaja po mjeri i ima zaista neograničene mogućnosti za nas dizajnere enterijera. Nisam želio da na početku svoje karijere budem limitiran sa, tako reći, nemogućnošću realizacije mojih ideja od strane kompanije za koju radim. Budući da Inside ima tehnološki najnapredniju proizvodnju na ovom prostoru bio sam oduševljen činjenicom da radim za jednu takvu kompaniju.

3. Kako Vas je put naveo do Insidea?

Na 4. godini svog studija na predmetu Dizajn enterijera imali smo zadatak da uradimo redizajn svoje fakultetske biblioteke, a partner na projektu bio je upravo Inside.  Zajedno sa svojim kolegom kreirao sam rješenje koje je privuklo pažnju čelnih ljudi iz Insidea, te su tom prilikom odlučili da čak izrade i prototip jednog od komada namještaja koji smo dizajnirali, zajedno uz druge nagrade koje smo dobili. Godinu dana kasnije, nakon završetka magisterjia na Arhitektonskom fakultetu kontaktirali su me iz Insidea i ponudili mi finansiranje specijalističke obuke za dizajnera enterijera, te po završetku iste i zaposlenje u njihovoj kompaniji.

Nisam previše dugo razmišljao. (smijeh)

4. Dakle Inside je Vaše prvo radno iskustvo?

Da, Inside je moje prvo radno iskustvo i zaista moram priznati da mi je jako drago što je tako. Naš tim čine jako mladi i ambiciozni ljudi, tako da je radna atmosfera uvijek opuštena, a rezultati koje postižemo iz mjeseca u mjesec su sve bolji i bolji. Tu su i starije kolege koje nam svakodnevno daju veliku podršku i rado svoje znanje prenose na nas, mlađu generaciju. Možemo slobodno reći da u timu imamo jednu stariju i iskusniju generaciju, te onu nešto mlađu i kreativnu. Na čelu sa Direktorom koji je uvijek spreman na nove poduhvate i ideje činimo savršen tim.

5. Koji je Vaš cilj, kao dizajnera?

Cilj mi je prije svega da svojim klijentima ponudim funkcionalna rješenja. Dizajn ne može da funkcioniše bez jednostavnosti upotrebe. Svaki komad namještaja i svaka putanja kretanja čovjeka kroz životni prostor treba da bude jednostavna i neometana. Stub u prostoru vam nikada neće smetati dok se ne nađe na hodnim linijama. Tako je i sa samim namještajem, dok nešto ne zapinje i dok bez dodatnih objašnjenja znate rukovati njime, po meni je to dobro dizajniran prostor i komad namještaja. Upravo to i jeste moj cilj. Stvoriti prostor jednostavan za upotrebu sa dizajnom koji neće biti ograničen trenutnim trendovima, te koji će funkcionisati duži vremenski period.

6. Kako bi objasnili Vaš stil u dizajnu?

Ja lično preferiram moderan stil jednostavnih linija u kome arhitektura dominira u prostoru u odnosu na namještaj. Omjer zidnih površina i komada namještaja po mom mišljenju uvijek treba da bude u korist same arhitekture objekta, a ne pojedinačnog komada namještaja. Struktura materijala treba da bude izražena, te da se svakom komadu da dovoljno prostora da ispuni svoju funkciju, kako po pitanju upotrebe, tako i po pitanju dizajna.

Naše tržište je nešto drugačije i klijenti preferiraju neka drugačija rješenja danas. Tržište traži da kreirate prostor na granici kiča i uvijek je umjeće klijentove ideje preoblikovati u nešto što će u konačnici ipak biti prostor ugodan za boravak. Razapeti ste između želje klijenta da u mali prostor stavi sve što je ikada vidio na Pinterestu i činjenice da kao Arhitekta/dizajner nekada ne želite da učestvujete u kreiranju prostora za koji smatrate da je rješenje koje ne želite prezentovati kao svoje.

Nasreću, većinom moji klijenti vjeuju u moju stručnost, tako da u konačnici zajedno kreiramo prostor koji se dopada i jednoj i drugoj strani.

7. Koja je Vaša filozofija u poslu i životu?

U poslu i životu se trudim da učinim ljude oko sebe sretnim i zadovoljnim i to je nešto čemu posvećujem veliku pažnju.

8. Šta biste poručili mladim pripravnicima, arhitektima?

Mladim kolegicama i kolegama bih poručio da se ovim poslom bave prvenstveno iz ljubavi, a ne neke obaveze i moranja. Od prvog dana treba da budu spremni na suradnju sa kolegama i klijentima, te na svakodnevne kompromise. Naravno, ne smiju ni u jednom trenutku da zaborave na svoje zvanje i da pristaju na kompromise koji će degradirati našu struku, ali i njih same kao arhitekte. Ukoliko istinski budu "živjeli" ovaj posao svaki dan će biti zanimljiv i imat će priliku da nauče nešto novo.

ZAINTERESOVANI ZA SARADNJU?

Učinite okruženje ugodnijim i obogatite Vaš prostor Inside namještajem.

TOP