Intervju sa mladom arhitekticom Inside tima, Maidom Dedić

by inside / 22 / 11 / 2017 / Objavljeno Blog

Maida Dedić rođena je 17.01.1991. godine. Diplomu inženjera arhitekture stiče 2015. godine na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu. Tokom studija imala je priliku raditi sa poznatim bosanskohercegovačkim dizajnerom, Salihom Teskeredžićem, te uz njegov rad i dizajnerske savjete opredjeljuje se za projektovanje i dizajniranje enterijera/namještaja. U aprilu 2016. godine, nakon uspješno završene obuke za dizajnere enterijera, počinje sa radom na poziciji dizajnera enterijera u Inside Furniture & Interior Design. Tokom rada u navedenoj firmi veoma brzo puni “arhivu projekata” uspješno realizovanih. Akcenat daje prije svega na funkcionalnosti i kvalitetnoj organizaciji prostora vodeći računa o njegovoj namjeni. Smatra da svaki prostor bez obzira na njegove dimenzije (hotelski, ugostiteljski ili stambeni) zahtijeva posebnu pažnju prilikom projektovanja i dizajniranja, kako bi u konačnici i klijenti i projektantica bili veoma zadovoljni urađenim.

1. Kako ste se počeli baviti arhitekturom i dizajnom enterijera?

Poslije završene srednje škole, upisala sam studij Arhitekture na Univerzitetu u SarajevuZanimljivo je što prije upisa na fakultet nisam, zapravo, ni znala šta je arhitektura, ali više od dvadeset predmeta i ispita u jednoj godini studija itekako nauči šta je arhitektura. Arhitektura je opširna i vremenom se kroz godine studija opredijeliš za ono što te više zanima. Kao djevojčica sam stalno crtala, kasnije i u školskim danima. Interesantno je i da se iz prošlosti uvijek sjetim neke prostorije, hotelske sobe, dnevnog boravka starih prijatelja, dok se osoba skoro nikako i ne sjećam. Pravila sam male skice, crtala svoju idealnu kuću, pravila razmještaj u sobi i slično, tako da mogu reći kako su me od malena zanimali enterijeri (samo što to tad nisam znala nazvati pravim imenom). Nakon svega navedenog nije teško shvatiti da sam i tokom studija shvatila da su enterijeri ono što me zanima. Čekajući zadnji ispit, vrijeme sam provodila i radila u ateljeu kod Saliha Teskeredžića gdje sam dosta toga naučila i prvi put, zapravo, vidjela i osjetila kako izgleda posao arhitekte u stvarnosti. Obzirom da je on jedan od najpoznatijih dizajnera namještaja u BiH, kroz njegov rad sam još više zavoljela dizajniranje i uređenje enterijera.

2. Kako ste došli do firme Inside?

Nakon završetka studija počela sam sa slanjem svog CV-a raznim arhitektonskim biroima i firmama namještaja, koje su fokusirane na dizajn i opremanje enterijera. Svoj CV poslala sam i jednoj od vodećih firmi na ovim prostorima, firmi Ećo Company koja je u tom periodu počela projekat obuke za enterijeriste i dizajnere. Došla sam na razgovor, te nakon četveromjesečne obuke primljena na pripravnički rad od godinu dana. Nakon toga potpisujem ugovor i još sam tu :)

3. Koji projekat smatrate Vašom odskočnom daskom? Je li Vam bilo teško odmah nakon fakulteta biti bačen u posao?

Projekat tinejdžerske sobe koji je na našoj stranici www.inside.ba prikazan kao D-0. To je projekat koji sam samostalno radila i koji se odmah izdvojio kao drugačiji. Tu je 15 m2 potkrovlja pretvoreno u funkcionalnu i veselu sobu koja zrači tinejdžerskom energijom. Spoj neobičnog dekora drveta, dovoljna doza pink, žute i bijele boje sa ogledalima stvara idealnu kombinaciju. Smatram da se po završetku studija "nema šta čekati"- vodila sam se time. Obzirom da sam i ranije radila, nije mi bilo teško, možda samo malo neobično u početku, jer promijenite ritam života što se tiče ustajanja, organizovanosti obaveza i slično. Ja volim da radim, volim da sam u pokretu, tako da me posao čini sretnom. Posao u ovoj firmi pruža različite mogućnosti, prije svega izdvojila bih slobodu koju dizajneri imaju u smislu projektovanja, rješenja i ideja, što je jako bitno.

 4. Poznato je da arhitekte i dizajneri enterijera imaju neki svoj stil kojeg se drže, pa već prema fotografijama i projektima možemo zaključiti koji je od njih šta radio. Šta smatrate da je Vaš potpis, koji stil njegujete, koje materijale najčešće koristite?

Što se tiče stila to je svakako moderni stil, s tim da ponekad spojim nespojivo. To mi, onako, da pečat svakom enterijeru. Taj spoj nekada bude u bojama, nekada u teksturi, a nekada, jednostavno, u nekoj vazi koja "strši". Moji omiljeni materijali su oni prirodni - drveni dekori, boje, kvalitetni štofovi i slično, nisam ljubitelj inoxa sa sjajem i uopšteno nekog sjaja i glamura, mada ukoliko je to želja klijenta svakako da ću je ispoštovati. Pri uređenju enterijera dajem fokus na funkcionalnost prije svega i komadima namještaja dajem "dugovječnost" u smislu da se može izvršiti prenamjena postojećeg po potrebi. Kod nas u BiH nije praksa tako često mijenjati namještaj, to su stvari koje se kupuju jednom u 10-15 godina tako da na osnovu toga treba da je funkcionalno, kvalitetno i estetski jako zadovoljavajuće. Ukoliko Vam treba tako nešto, dođite u našu firmu jer mi nudimo sve to :)

5. Jeste li danas, kada gledate iz neke zrelije faze, ponosni na svoje stare i prve projekte ili bi nešto promijenili na njima?

Ponosna jesam zbog realizacije i ko god se bavi ovim poslom sigurna sam da će reći za stare projekte da se moglo nešto drugačije uraditi, pa bio to i sitni detalj. Tako je i u mom slučaju. Ali ipak drugačije to sve izgleda gledajući u mojim očima nego u očima klijenata. Sama sam sebi najveći kritičar i to me uvijek i iznova pokreće da budem bolja.

6. Za kraj, molim Vas da date čitateljima neki savjet za uređenje malih stanova. Koji je najvažniji savjet pri uređenju istog?

Kod malih stanova treba obratiti pažnju na raspored otvora i iskoristivost svakog centimetra prostora. Potrebno je koristiti svjetlije tonove kojima se mogu dodati neke tamnije ili veselije boje radi dinamičnosti. Često ljudi misle da tamnom bojom ne možemo oživjeti prostor, što je pogrešno, koliko možemo nekom veselijom bojom (žuta, breskva, plava itd.), isto toliko možemo i sa nijansama sive, smeđe ili čak crne, samo ju je potrebno staviti na pravo mjesto. U manjim stanovima je najveći problem odlaganje stvari ili kako ja to zovem "ostavni dio", te na osnovu toga je dobro rješenje raditi konzolno obješene ormariće u zoni odmah ispod stropa. Prostor ne treba natrpavati stvarima jer će ga učiniti još manjim, dakle najosnovnije stvari koje su neophodne za življenje i život. Obratiti pažnju da stvari budu lagane i prozračne radi lakše mobilnosti, birati krevete sa sandukom za odlaganje stvari, manje klub stolove itd. Ugaona garnitura je uvijek najbolji izbor za manje stanove nego dvosjed i trosjed sa foteljom.

ZAINTERESOVANI ZA SARADNJU?

Učinite okruženje ugodnijim i obogatite Vaš prostor Inside namještajem.

TOP