Saliha Karahmet: Kako odabrati idealno rješenje za Vaš enterijer

by inside / 15 / 12 / 2017 / Objavljeno Blog

Saliha Karahmet rođena je 24.01.1991. Zvanje magistra arhitekture stiče u oktobru 2015. godine. U septembru iste godine počinje sa pripremama i obukom za rad u Ećo Company. Od aprila 2016. godine počinje sa radom kao pripravnik sa dva člana u timu. Nakon par mjeseci, uspješno počinje da radi na samostalnim projektima, kao što su privatni stanovi, te ugostiteljski objekti i sl. Funkcionalan i dobro osmišljen prostor je ono čemu teži u svakom enterijeru.

2. Koliko dugo se bavite dizajnom namještaja i enterijera? Otkud ljubav prema tom pozivu? Kako je zapravo sve počelo?

Dvije godine se bavim isključivo enterijerima i dizajnom. Sve je počelo zapravo od sedmog razreda osnovne škole, već tada sam znala da ću da se bavim arhitekturom i imala u planu da upišem srednju školu u Sarajevu, te kasnije i fakultet. Iskreno na prvi pogled sam zavoljela sve što ima veze sa crtanjem i arhitekturom, toliko da sam shopping zamijenila odlaskom u knjižaru i kupovinom potrebnog pribora za crtanje. :)

3. Kako ste saznali za konkurs u firmi Ećo Company?

Prije same odbrane magistarskog rada na fakultetu sam počela sa slanjem CV-a . Moram priznati da je moj fokus isključivo bio rad u arhitektonskom birou, međutim taj dio se malo odužio. Drugarica mi je spomenula kako ima otvoren konkurs za prijavu u Ećo Company, i pomislila sam, što da ne... Sve je počelo od obuke i testiranja, te na kraju razgovor sa direktorom. Iskreno nisam znala puno o firmi Ećo Company, ali taj razgovor me je dovoljno zaintrigirao da se potrudim na obuci i da dam sebi priliku za rad u enterijerima. Svaka grana arihtekture je nešto posebno, ne možete reći po završetku fakulteta  to je to, sve znam. Iskustvo je nešto što se stiče godinama  i potrebno je poznavati što je više moguće dijelova arhitekture.

4. Da li je firma Ećo Company zapravo Vaše prvo iskustvo?

Prvo pravo iskustvo koje se zapravo broji, da. Kao što sam spomenula, enterijeri mi nisu bili prvi odabir, međutim jako sam sretna što sam trenutno u tom polju i što svaki dan učim kako unaprijediti neki prostor, izvući maksimum iz njega. Ono jako bitno kako se snaći u malom stanu, te učiniti da imate sve funkcije zadovoljene. Enterijeri su jako bitan faktor u samom idejnom rješenju stambene jedinice. Sada kada dobijem prazan tlocrt nekog stana, mogu odmah prepoznati nedostatke i na koji način se mogao riješiti prostor, isto tako kada počnem projektovati, u glavi imam koji se problemi mogu pojaviti u enterijeru, te pokušavam da obje strane napravim funkcionalne i vizeulno atraktivne.

5. Koliko je iskustvo u ovom poslu bitno?

Svaki posao zahtijeva određeno iskustvo i poznavanje materije.  Obzirom da kada završite fakultet, posebno arhitekturu nemate baš vremena da pored učenja, spremanja ispita i projekata radite nešto konkretno. Međutim, ukoliko ste zaista zainteresirani i predani tome što radite sve se može naučiti, samo je potrebna volja. Ali ako volite to što radite, onda to i ne smatrate samo poslom, zar ne? :)

6. Na koje projekte ste posebno ponosni?

Obzirom da sam na početku radila u timu, sa još dvoje saradanika, defintivno je to naš prvi zajednički projekat. Opremanje dijela stana za mladi bračni par. Ne radi se o velikom projektu, ali oduševljena sam bila radom i na kraju izvedenim stanjem. Poslije toga su uslijedili razni projekti, kako stambeni, tako i ugostiteljski. Nakon završetka svakog projekta imam običaj da odem i pogledam kako to sve izgleda, da li sam mogla nešto drugačije riješiti. Svaki projekat mi je u biti škola, cijenim svačije mišljenje, posebno klijenata za koje smo radili. Mogu reći, ponosna sam na svaki projekat kada je klijent zadovoljan i sretan konačnim uređenjem prostora.

7. Kako izgleda postupak kada Vas neko angažuje da mu dizajnirate enterijer? Možete li nam kroz faze pojasniti malo više?

Pa imamo nekoliko faza koje su neophodne da bi krenuli u pravom smjeru, i to:

  1. Razgovor sa klijentom, njegove zamisli uređenja prostora i potrebe;
  2. Izlazak na teren u svrhu uzimanja preciznih mjera, te fotografisanje prostora;
  3. Razrada idejnog rješenja sa referentnim primjerima;
  4. Prezentovanje idejnog rješenja klijentu;
  5. Usvojeno rješenje prikazati u 3D-u;
  6. Izrada i priprema naloga / nacrta, te slanje istih klijentu na ovjeru;
  7. U konačnici proizvodnja;
  8. Zadovljan klijent :)

Jako je bitno da spomenem da ni jedan nacrt ne ide u proizvodnju dok klijent ne bude zadovoljan urađenim. Ovaj dio obično traje mjesec dana za veće projekte, ukoliko aktivno radite na tome, a naravno ukoliko je vrijeme na našoj strani sve se može uraditi i puno brže. Cilj je svima da na kraju to bude prije svega ono što je klijent zamislio, funkcionalan, udoban i lijep prostor u kojem bi svako poželio boraviti.

8. Kako odabrati pravog dizajnera? Često se kaže „O ukusima se ne raspravlja“. Shodno tome, da li je zaista dizajner osoba koja zna izabrati pravu stvar koja će se svidjeti klijentu?

Rijetke su situacije kada ćete baš naići na pravog dizajnera koji će odmah znati šta želite, možda potrefite dizajnera koji preferira isti stil kao i vi, ali uvijek će biti dva suprotna mišljenja o tome kako urediti neki kutak.

Mi u Ećo Company imamo pravilo, a to je da obavezno prikupimo što više podataka koje će nam olakšati rad na projektu. Ja lično preferiram da se svega dotaknem i da imam što više informacija prije nego krenem u razradu i uređenje enterijera. Tačno, o ukusima se ne raspravlja i treba poštovati svačiji ukus, ali isto tako ponekad je potrebno pokazati klijentu drugu stranu rasporeda i uređenja prostora, nešto što nije vidno oku. J

Za svaki prostor bih preporučila pomoć arhitekte / dizajnera, jer defintivno uz konstantnu saradnju sa klijentom ne možete pogriješiti u uređenju prostora.

9. Imate li poruku za naše čitatelje, posebno za one koji možda planiraju dizajnirati svoj namještaj ili enterijer?

Izaberite boje koje će unijeti toplinu u dom, povežite prostorije vizuelno odabirom pravog materijala. Sa svjetlijim bojama ne možete pogriješiti, to svi znaju, ali isto tako kombinacijom tamnijih i svjetlijih tonova možete dobiti jako elegantno i funkcionalno uređen prostor.

Također mnogo važna tačka u enterijeru jest odabir rasvjete, zavjesa, dekoracija i sl. Dobro riješena rasvjeta i ostale dekoracije su final touch svakog prostora, koji ukoliko se ne riješi dobro može cijelom enteriju dati skroz drugu priču.

Ja preferiram minimalizam, jednostavne linije, pa shodno tome preporučila bih namještaj koji odiše lakoćom, jer kao takav ne može „zagušiti“ prostor. Kombinujte otvorene i zatvorene segmente, učinite svoj prostor zanimljivijim. :)

10. Opišite sebe u tri riječi?

Predana onom što radim, ambiciozna i uporna.

ZAINTERESOVANI ZA SARADNJU?

Učinite okruženje ugodnijim i obogatite Vaš prostor Inside namještajem.

TOP