Zahvalnica firmi Ećo Company

by inside / 21 / 4 / 2018 / Objavljeno Novosti

Dana 04.04.2018. firmu Ećo Company d.o.o. Sarajevo posjetili su studenti Odsjeka za tehnologiju drveta Mašinskog fakulteta u Sarajevu, u okviru realizacije redovne nastave.

 

U potpunosti Vam prenosimo zahvalnicu profesora Hormana.
„Posjeta je realizovana u okviru nastavnog programa predmeta CNC mašine u drvnoj industriji. Studenti su upoznati s historijskim razvojem Kompanije sa posebnim osvrtom na uvođenje obradnih sistema u proizvodni proces. Stručnu pomoć studentima pružili su kolega Željko Batinić sa saradnicima. Također, veliku zahvalnost za dobrodošlicu dugujemo gospođi Aidi Ramić, koordinatorici Format centra, koji egzistira u okviru kompanije Ećo. Razvoj Kompanije je pratio razvoj informacionih tehnologija u tehnici i tehnologiji čime je postignut značajan napredak i studentima su predstavljene nove generacije potpuno automatiziranih mašina, tj. Computer Numerical Control mašina. Slično kao i u razvijenim zemljama i kod nas su danas CNC tehnologije ušle u oblast prerade drveta i zauzele sva značajna mjesta u tehnološkom procesu. Ovdje je u praksi potvrđena teza da je nivo primjenjene tehnologije glavno strateško i razvojno pitanje jedne kompanije i zemlje istovremeno, jer svoju ekonomsku dominaciju razvijene zemlje zasnivaju na tehnologiji i primjeni znanja u širem smislu riječi. Težište posjete je rezervirano za tehnolgije finalne obrade drveta. U okviru posjete studenti se uvode u oblast numeričkog upravljanja i integracije CAD/CAM/CNC tehnologija kod obradnih sistema. Kompanija posjeduje fleksibilnu tehnolgiju za proizvodnju pločastog i masivnog namještaja.


Firma Ećo Company afirmira obradu na CNC sistemima. Studentima su predstavljene postojeće vrste obradnih sistema, osnovni dijelovi CNC obradnog sistema, alati za obradu na obradnim sistemima i dr.
Kolega Batinić je upoznao studente s tehnologijama obrade pločastih materijala, sistemima za krojenje ploča, obradu rubova, bušenjem i otvorima za izradu elemenata veza. Osobine CNC sistema interesantne su i sa aspekta proizvodnog procesa, a sve u cilju podizanja nivoa kvaliteta gotovog proizvoda. Također, gosp. Batinić je istakao prednosti CNC obradnih sistema kao što su fleksibilnost, mogućnost izrade složenih oblika, tačnost i ponovljivost, smanjenje troškova skladištenja, povećanje produktivnosti i sl. Istovremeno, ovdje su navedeni i nedostaci, u smislu visokih troškova investicionog ulaganja, potrebnog predznanja operatora za rukovanje CNC strojem, visokih troškova održavanja i sl.


Na kraju, moramo istaći da je ovo jedan od pozitivnih primjera saradnje industrije i jedne naučno-istraživačke i obrazovne institucije u našoj zemlji.
U nadi da će ovaj vid saradnje potaknuti i druge subjekte društvene zajednice, posebno se zahvaljujemo gosp. Suadu Eći, direktoru i vlasniku firme Ećo Company i njegovim saradnicima koji su pomogli da se ovakav događaj s povodom desi u Sarajevu i postane praksa!„

Prof.dr. Izet Horman

ZAINTERESOVANI ZA SARADNJU?

Učinite okruženje ugodnijim i obogatite Vaš prostor Inside namještajem.

TOP