Posjeta gospodina Šefika Džaferovića, kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH, firmi Ećo Company

by inside / 6 / 9 / 2018 / Objavljeno Novosti

 

Tokom jučerašnjeg dana našu firmu je posjetio gospodin Šefik Džaferović, kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH gdje se upoznao  sa problemima sa kojima se suočavaju privrednici u Bosni i Hercegovini.

Domaćin ove posjete bio je generalni direktor firme Ećo Company, gospodin Suad Ećo koji  je u razgovoru sa Džaferovićem prezentovao najznačajnije rezultate rada firme na čijem je čelu. Istovremeno, iskoristio je priliku da pokrene ona pitanja u čijem bi rješavanju trebalo da pomognu institucije sistema.

Glavni cilj posjete našoj firmi bio je da se obilaskom proizvodnog pogona i u direktnom razgovoru sa upravom, ali i samim radnicima, upozna sa stanjem u oblasti drvne industrije.

 Gospodin Džaferović je istakao prije svega da je ovoj zemlji potrebna politička stabilnost, koja treba da doprinese daljnjem privrednom razvoju.

Također je naveo i činjenicu da je saznao da ova i slične firme imaju problem montiranja gotovih proizvoda u instranstvu.“ Oni ovdje proizvedu proizvod koji izvezu, ali onda imaju problem sa osiguravanjem radnih i boravišnih dozvola za svoje radnike koji trebaju taj proizvod da instaliraju. To je pitanje vanjske politike BiH, a ta oblast je u direktnoj nadležnosti Predsjedništva, tako da je to jedno od pitanja na kojima ću raditi“ – dodao je Džaferović.

Tokom posjete našoj kompaniji gospodin  Džaferović je upoznat i sa drugim problemima sa kojima se suočava naša i slične firme u BiH.

Džaferović je, obraćajući se privrednicima, istakao kako Predsjedništvo BiH nema direktne nadležnosti nad donošenjem zakona koji utiču na privrednike. Međutim, odnosi među članovima Predsjedništva u većini se, po principu domina, prenose i na ostale nivoe vlasti, kao i na druge odnose u cijelom društvu, pa tako i na ekonomiju. Zbog toga će, kako je kazao, kada bude izabran ostalim članovima Predsjedništva BiH prvog radnog dana ponuditi korektnu saradnju u korist BiH i svih njenih stanovnika. Također se dotakao i teme o rasterećenju privrede od fiskalnih i parafiskalnih nameta, osim toga, tu je i problem sirovina. Zbog toga će, kako je naveo, kada bude izabran ostalim članovima Predsjedništva BiH prvog radnog dana ponuditi korektnu saradnju u korist BiH i svih njenih stanovnika.

Sa druge strane, domaćin ove posjete, generalni direktor Suad Ećo naglasio je,“ Svakako da bi mogli postići još bolje rezultate i zapošljavanje većeg broja radnika kada bi se smanjili doprinosi i parafiskalni nameti, kao i generalno kada bi se poboljšao poslovni ambijent. Također  naša grana industrije bi mogla postići puno pozitivnije i još veće rezultate kada bi se riješio Zakon o šumama i bolja snabdjevenost sirovinama. Ovo je najperspektivnija grana privrede i zadnjih nekoliko godina bilježi dvocifren rast izvoza u iznosu od 12% godišnje, a siguran sam da bi moglo puno više jer je potražnja za našim proizvodima svakim danom sve veća“.

Istovremeno je naglasio da je budućnost u mladim ljudima, njihovom znanju i vještinama te smo kroz primjer naše firme gdje upošljavamo mlade ljude arhitekte, dizajnere, inženjere dali primjer kako mladi ljudi mogu graditi svoju budućnost i perspektivu u Bosni i Hercegovini.

Također, ono što nam je od izuzetne važnosti je obećanje koje smo dobili da će se u narednom periodu politika gospodina Džaferovića više pozabaviti  ekonomskim pitanjem i poboljšanju ekonomskog ambijenta-dodao je Suad Ećo.

ZAINTERESOVANI ZA SARADNJU?

Učinite okruženje ugodnijim i obogatite Vaš prostor Inside namještajem.

TOP